• zg_curka

Vi moj, ja vaš i sve za naš grad


Treći dan je donio tišinu. Tišinu koju samo snijeg umije stvoriti. Otvorilo se zagrebačko nebo kako bi ohladilo uzavrelo tlo ranjenoga grada. Možda se malo primiri. Možda napokon prestane tresti.


Protresla su se naša zagrebačka srca u Četvrtoj korizmenoj nedjelji dvadesetdrugog dana mjeseca ožujka ljeta dvije tisuće i dvadesetoga.


Bit će ta nedjelja zabilježena kao jedan od najtužnijih dana u povijesti našega grada. Stradalo je srce grada, duh mu je malaksao i oduzet je život jednom mladom pupoljku.

Slavili smo tvoju ljepotu godinama, a zaboravili kako ti nisi više onaj junak lijep i mlad. Čela tvrda gurala su te u kič koji tebi ne pripada, a smjele glave su izgubile glas.


Ostao si sam, star i zapušten. Onda je riknula tvoja utroba i u 10 sekundi porušila stoljeća tvoje ljepote.


Vele mi: „Gradit ćemo opet, ciglu po ciglu!“, a kak da im verujem?


Vele mi: „Svi će biti zbrinuti!“, a kak da im verujem?


Kak da im verujem kad je mladi zagrebački pupoljak izgubil život snivajući djevojačke snove? Djevojačke snove grada kojega smo zapustili.


Kak da im verujem kad niti dimnjake nisu hteli srediti na vreme? Rekli su nam: „Kaj bi se vi po centru gizdili s novim fasadama?“ A s čim bute se sad gizdili kumovi moji? Gdo bu vam sad štel hotela graditi umjesto škole? Sad vam više ni potreba tolikega parkinga imati.


Vele „Grad su ljudi!“ Prosim lepo, da vas nekaj pitam: „A gde su vam ti ljudi?“


Dajte da vam ja velim! Poterali ste ih proć jer ste trebali apartmane umjesto stanova. Poterali ste ih proć jer kafići trebaju muziku navijati da se čuje od Tkalčićeve do Jaruna. Poterali ste ih proć da ih turisti ne gledaju. Jer sve treba ostati staro i zapušteno. To se tak šika! To baš volimo gledati kada dođemo u Beč ili Pariz.


Sada se više ne spopikavamo samo o kante za smeće. Spopikavamo se na ostatke duše generacija koje su bile grad.


Srdita sam i tužna. Još malo da izdržimo, pa da damo vritnjak ovoj smrdljivki koja nas je zaprla i uzela nam ključeve grada.


Do tada bu se valjda i ovaj hudi vrag koji iz Medvednice riče malo primiril.


Znate kaj nam je poručil Šenoa? Onaj Šenoa koji je život dal kak bi popisal štetu potresa od prije 140 ljeta. Rekel nam je on ovak, taj naš dragi prijatel: „Vi moj, ja vaš i sve za naš grad!“


#potresuzagrebu #zagreb #takimamterad #mojapriča #zgcurka

27 views

Recent Posts

See All