• zg_curka

Opet su zvali s Opatovine...

Updated: Nov 14, 2019

Jutros sam se probudila s jakom grloboljom. Glasnice su mi kritična točka iako to možda nikad ne biste doveli u pitanje obzirom koliko mogu klafrati. Da mi glas ne rikne nakon 3 runde, imala bi sigurno zavidnu pjevačku karijeru.


Pred sam polazak u školu, odlučeno je da idem na operaciju treće mandula. Nekima se to čini kao beznačajna, rutinska operacija. U pravu ste! No, baš to doktori susedima s Opatovine nisu uspjeli pojasniti, a kamoli ih u to i uvjeriti.


U bolnici sam trebala biti svega jedan dan. No, već sa prvom šihtom storpedirana doma.

Znači, ljudi dragi, od kad me mama uvela u bolnicu, pa sve dok nisam kročila ponovno na Opatovinu, telefon u bolnici je zvonio. Susedi, tko god je u to vrijeme imao pristup telefonu zvao je da pitaju: „Kak je mala s Opatovnie?“


Ja se samo sjećam djece koja su me dočekala u bolnici. Većina je tamo bila već neko vrijeme. Liječnika s bradom koji me je posjeo u krilo, prekrižio mi ruke i noge da se nemrem koprcati i dvije medicinske sestre koje su meni izgledale kao neke časne. Jedna mi je stavila masku na lice i to je sve.


Veselila sam se onoj priči, kak bum dobila slatkač nakon operacije. Je, al' ga nisam dočekala. Znate zakaj?


Zato kaj je opet netko od suseda zval' da pita kak je mala s Opatovine!


Tak da čim sam se zbudila, prvom koji je zval su rekli: „Dojdite si slobodno po tu vašu malu!“


Što god se dogodilo bilo kome od nas dece, od bilo kud da se vratiš, završi ti kazna, malo se stiša bura, strategija je bila da kad se vratiš, prvo kaj napraviš je prošećeš Opatovinom. Onak gizdavo, sa rukama u đepovima, da te snimi ostatak družine, pa se polako svi izvuku iz svojih dvorišta i igra opet krene tamo gdje je stala.


Volim se prisjetiti tog poziva ulice, osjećaja brige koja bi danas mnoge vjerojatno gušila, ponavljanja iste priče kako je bilo tam vu bolnici i jel bolilo, gizdavosti zbog osjećaja važnosti kaj je sad to kaj imaš za reči svima tak interesantno i topline.


Topline zagrljaja dvorišta, osmijeha štandova i blagosti glasa suseda Branka kad pita: „Zovemo s Opatovine. Prosim lepo, biste nam rekli jel mala dobro.“


#zagreb #mojzagreb #kakimamterad #takimamterad #mojapriča #djetinjstvo #opatovina #susedi

126 views

Recent Posts

See All