• zg_curka

Moj prijatel Jura

Updated: Jun 30, 2019

Neki dan nam je navrnul sused Željko, tatin pajdaš i jedan od onih starih Zagrepčanaca kaj sve zna delati, a dok dela ti još onda i pojasni zakaj ne šljaka bojler, gde ti šteka struja, zakaj mora ovakav šteker, a ne onaj drugi itd.


I tako, prilikom te posjete, pita gospon Željko mog sina: „Di si Jura? Kaj ima? Bome si već fajn zrasel? Kaj, počelo ferije, ha?“ Moj Josip (star 10 g.) zbunjen, gleda mene, preokreće očima tipa kaj su si deda i striček Željko opet spili jednu previše, pa je ovaj zaboravil kak se zovem.

Obraćanje mlađima, pogotovo nama djeci sa „Di si Jura?“, „Kaj im kinfa?“ svakodnevno bi čuli u raznim situacijama.

Spominjanje „Di si Jura?“ sve nas vraća u naše sjećanje na Zagreb kada smo svi bili „Jura“.

Obraćanje mlađima, pogotovo nama djeci sa „Di si Jura?“, „Kaj im kinfa?“ svakodnevno bi čuli u raznim situacijama. To je bilo nešto kak ti standard pozdravljanja i obraćanja koji se koristio i kada je stariji možda i pozabil ima tog klinca, no upotrebom ovog „Jura“ konverzacija je ipak dobila jednu notu prisnosti i domaće atmosfere.


Moj prijatel Jura i ja smo se igrali od jutra do sutra. Kak bi se zbudili, tak bi zgiljali van u istraživanje Opatovine i Dolca. Juru su od milja zvali i Jurica što ga je još činilo svima posebno dragim. Bili smo jako ponosni na to prijateljstvo i naše familije su se posjećivale još dugo godina nakon kaj su Jurini prešli Savu i odselili u Novi Zagreb.


Uvijek kad vidim našu zajedničku sliku gdje je on još u pidžami navru mi sjećanja na naša istraživanja kaj je ostalo ispod štandova koji su prodavali bižuteriju (jer bi uvijek nekome nešto ispalo), dugih partija „Čovječe, ne ljuti“ u potkrovlju kuće u kojoj je živio i veranja po štandovima. Vremena kada je uvijek bilo mjesta za još jednoga i dovoljno palačinki za sve.


Druženje sa Nenadom je moja jedna divna uspomena na iskreno dječje prijateljstvo. Da, naime, pravo ime Jurice je u stvari Nenad. Povremeno bi se prisjećali da mu je to stvarno ime ako bi upoznavali nekog novog klinca ili bi nas stariji pitali čiji smo. Svaki put bi se pogledali prije nego on izgovori to službeno „Nenad“ kako bi on dobio ohrabrenje da je to OK, možeš im Jura reći kak se fakat zoveš.


Pita me gospon Željko: „Se ne ljutiš valjda kaj maloga zovem Jura? Znaš kaj sam mislil?“. Da, sused, naravno da znam. Šteli ste mu reći kak vam je drag! Kak je naš, domaći! Jedan od nas, iako je još klinac. Šteli ste mu reći da je poseban, jer samo su Jurice posebni pajdaši!


#jura #prijatel #prijateljstvo #djetinjstvo #zagreb #mojzagreb #kakaimamterad

285 views

Recent Posts

See All