• zg_curka

Dočekati zoru u zagrljaju Gradeca

Na Dubravkinom putu je bila gužva. Dogovoreni susret za tučnjavu iz suprotstavljenih kvartova. Čest prizor 80-tih u Zagrebu. Svaki kvart koji je držal do sebe imal je ekipu koja je branila granice kvarta. Ispravno bi ih bilo nazvati banda, ali je danas ta riječ dobila toliko na svojoj negaciji da nisam sigurna kak onda pojasniti da je lokalna banda osim kaj je služila za okupljanje škvadre koja je ionak non-stop visila na cesti ili u parku, radila sitne nestašluke u svrhu mladenačkog dokazivanja uključujući i krađe, imala i svrhu da te zaštite.


Nama curama je to tek išlo na ruku jer je bilo dovoljno da se požalim kak me neki Martićevac maltretiral. Je, i Martićevci danas imaju drugo, vrlo grdo značenje. Ja mislim na dečke iz kvarta oko Martićeve ulice. Moji Tkalča dečki se z njima fakat nisu voleli.


„Seka, kaj ti tu delaš?“ čujem prvi poznati glas i već mi pada roleta. Di ste se baš sad našli tu šorati? A bila je tak lepa večer….


„Čuj, Deja, daj odi gore na Ilirski…“ glasila je sljedeća uputa.

Okrenula sam se na peti i povukla Sašu natrag na tuškanački puteljak prema Gornjem gradu prije nego nas je stiglo pitanje: „Iz kojeg je kvarta?“. Nisam se morala brinuti jel bu kaj stari doma ispitival o frajerima, veći problem je bila kvartovska škvadra.


Ušetali smo u spokoj mog dragog Gradeca. S koje god strane da kročiš, osjećaj je uvijek isti. Mir, tišina koja priča najljepše priče i veličanstvo! Veličanstvo očuvane ljepote svake kućice, svake palače. Gradec, iako naočigled imena muškoga roda za mene je dama kojoj se ne vide godine. Čim prođeš zidine, mijenjaš držanje i hod. Sada si dama, a ne frajla koja se smuca po šumi Tuškanca. Ne žuriš, jer ovdje ne možeš zakasniti.


Klupica ispod Zvjezdarnice bila je naše odredište. Odjednom sam se našla u zagrljaju najljepšeg osmijeha i zidina Gradeca, gledajući u obrise grada u noći i Katedralu koja svijetli kao diva obasjana na pozornici života.

„Pogledaj u mrak i reci mi koji je tvoj najveći strah!“ izgovorio je Saša.


„O ludo jedna! Pa kakav si ti lik! Nemrem verovat!“ pobjegao mi je mali, slatki osmijeh oduševljenja. Zagrljaj je postao nježniji i topliji. Taman sam utonula u sigurnost mladenačke zaljubljenosti čekajući da čujem priču tih divnih tamnih okica. Znala sam da pitanje nije upućeno meni i da je važan trenutak strpljivosti u kojem će se on napokon raspričati.


„Hoću li uvijek biti sretan kao danas?“ pustio je glas u mrak koji je sada već putovao daleko hodnicima tunela ispod Griča. Tada toliko željenim mjestom za istražiti. Zatvorenim za javnost i punim legendi o tajnama, spletkama i magiji života.


Progutala sam knedlu i zahvalila mraku što postoji jer me skrivao od tišine koja je nastala.


„Spavaš?“ izgovorio je tiho gladeći moju kosu i vrteći jedan pramen među prstima. Imao je duge, tanke prste. Tamne male okice koje su se uvijek posebeno caklile kad bi me ugledale. Osmijeh mu je započinjao u desnom kutu usana i tako najavljivao onaj pravi, veliki, najljepši koji je iznova otkrivao koliko sam mu draga.


Da li zbog pospanosti ili zaljubljenosti, nisam imala kontrolu nad mojim riječima. Moje čekanje na njegovu priču samo je potaknulo moju.


„Da li je sreća sadašnji trenutak ili će sreća biti tek još veća kad se sutra probudim i sjetim se ove večeri?“ Najljepše od sreće je osjećaj koji ostaje u sjećanjima. Kada te prođu ugodni trnci, pa se sva onda nekako sklupčam i zagrlim samu sebe pokušavajući ga sačuvati. Stvoriti od njega novo sjećanje.


Najljepši osmijeh nagradio me čvrstim zagrljajem i podigao s klupe. Hladni povjetarac jesenje zore polako je budio grad. Koliko god to nismo željeli, bilo je krajnje vrijeme da krenemo doma.


Skrenuli smo na Dvoranski prečac i nastavili šetnju po Opatičkoj. Nije bilo šanse da nastavimo Radićevom i da se spustimo na Tkalču. Nisam mu opet mogla pojašnjavati da bi to bio rizični kvartovski potez jer se očekuje da se vratim doma s donje strane, prek Trga.


#zagreb #takimamterad #gradec #zgcurka #tkalča #zagrljaj #mojapriča

292 views

Recent Posts

See All