• zg_curka

Deset sekundi

Došlo je kako samo zlo umije doći. Odjednom. Zamislite ogroman zvuk grmljavine. Jedan veliki traktor ore sve pred sobom. Čujete ga kako dolazi još iz Zvonimirove i škripi pri skretanju na svakom zavoju oko Džamije i onda poludi kad uđe na Zeleni val. Stvara bol koja se vraća svakog dana. Bol u prsima koju prati lupanje srca koje želi iskočiti. Jeza koja trese pri svakom prisjećanju na zvuk grmljavine. Penje mi se od vrata preko cijele glave dok me ne strese cijelu.

Moj krevet na kat se trese. Trese ga nevidljiva sila i ja ne mogu sići. Ne mogu pustiti glasa jer u trenucima straha gubim glas. Čuje se samo hrapavo „Dečkiiii….“, ali oni me ne čuju. Silazim s kreveta i trčim prema dnevnom boravku. Osjećam šutu pod nogama i mislim si: „Pas mater i toj prašini. Cijeli tjedan sam čistila, ubila sam sve kaj se ubiti moglo z onim vragom od Domestosa, a pogleč koliko ove coprnice još ima po stanu!“ Uvjerena tada, naivno kako je popadala prašina sa zidova.


Tek kaj smo se okupili, evo još jednog vraga. Kratko je trajal, al' nas je tek on osvestil da smo u gabuli. Velikoj! Kaj sad?

„Presvlačite donji veš! Novce i dokumente na kup! Ti odi pogledati stubište i susjede! Ti odi do podruma!“ izvikujem naredbe ponosna kako držim situaciju pod kontrolom. Već sam ljuta i spremna na borbu sa nevidljivim neprijateljem: „Ti buš mene budil u nedjeljno jutro! Taman kad sam sve oglancala, on je meni prašinu stepel!“

Kreću zvukovi sirena koji me po navici odvode do balkona. Taj frtalj malog zelenila ostao je netaknut. Nije se jedna teglica cvijeća pomaknula. Niti jedna! Pomaknuli su se samo stari divovi. Dimnjaci grada koji nisu izdržali. Tone teški i ostarjeli od nebrige. Svi mi moramo jednom preći, tak su morali i oni. Čuvali smo ih kako bi očuvali vizuru grada kojeg više nema. Mučili smo ih da stoje dok je onaj mali fićfirić zmišljal kak da nam još peneza zvleče….


Popadali su. Stari i umorni. Oronuli.


Izdahnuo je grad.


Zlo je trebalo samo deset sekundi za trijumf! Deset sekundi koje ćemo popravljati narednih deset godina. Deset sekundi koje naša srca nikad zaboraviti neće.


#potresuzagrebu #zagreb #mojapriča #zgcurka

564 views

Recent Posts

See All