• zg_curka

Bu ti lubenica z riti zrasla

Volim zagrebačko ljeto, kad se grad isprazni i pol dana provodimo u tišini koju donosi ljetna žega.

Bazeni na Šalati

Bilo je to jedno od ljeta početkom 80-tih. Dan je bio rezerviran za odlazak na Šalatu. Voljela bih se sjećati kako smo se organizirali, mi klinci od 10-tak godina. Kako je izgledao naš dogovor, tko je predložio kupanac, u koje vrijeme je bio dogovor…


Na Šalati su bili svi, čini mi se da su se tada poznavali svi posjetitelji bazena. To ponekad i nije bila sreća jer je bilo i onih za koje si znal da im je kupanje na bazenu vjerojatno i jedino u tom tjednu.


Sjećam se da smo se našli na Dolcu, nismo imali love (osim za ulaznice), ni vode, ni sendviča, ni grickalica… Nitko nije ni brinuo kaj imamo…. No, zato smo imali lubenicu!


Matini starci su prodavali na placu, pa je on dofural lubenicu. Nije bilo rasprave kak' bumo uopće dofurali lubenicu do Šalate, jel' teška, tko će ju nositi po Schlosserovim stubama, kak' bumo ju prošverali na bazen…. Kao i sve u tom djetinjstvu iz osamdesetih, bilo je jednostavno, išlo se na kupanje.


Danas sam na kupancu nakon par desetljeća. Ne bi verovali, ali je fakat sve isto! Čini mi se da su i tete na garderobi iz tog vremena. Beton je svakako ostao isti, iako se meni danas čini tvrđi bez obzira kaj je moja sjedalica puno mekša.


Obišla sam nekoliko potencijalnih punktova na kojima su trebale zrasti lubenice. Možda i jesu, ali ih kao i sam kompleks bazena definitivno nisu održavali…


Naime, naravno da smo mi našu lubenicu slasno mrknuli u jednoj od pauza kupanja. Klopali smo ju i pljuckali koštice u neki žbunj.


Pri tom smo se zezali da buju tu sljedeće godine zrasle nove lubenice, a Mato je na to zabrinuto komentirao: „O ne, pa ja sam gutal koštice!“

Neki novi klinci na Šalati (na fotki djeca od frendice)

I danas se sjećam tog smijeha i komentara: „A gle, tebi bu onda lubenica z riti zrasla…“

Lubenica je bila slatka, bilo je vruće, zgorili smo naravno, divljali i skakali u bazen kad nas redari ne bi gledali, zezali smo Matu i vukli se kak' krepane kokoši natrag do Dolca.


#zagreb #mojzagreb #kakimamterad #šalata #lubenica #djetinjstvo #zg_curka

141 views

Recent Posts

See All