Priča jedne Zagrepčanke

Dijete sam zagrebačkog asfalta, mala kojoj su ulice Zagreba bile sigurno mjesto za igru. Također, ja sam vam i tipična cura iz Centra koja i danas ima posebne pripreme kada treba preći Savu. Sve kaj nemrem zbaviti pehaka za mene je skoro, pa izlet.
Rođena sam 1974. godine i priče koje dijelim s vama većinom opisuju moja sjećanja iz djetinjstva i mladosti, tj. kraja 70-tih i 80-te. Razlog zašto pišem je frka da se grad prebrzo počeo mijenjati i ja već počinjem zaboravljati spiku, fore, a k tome me i lupaju hormoni kada vidim da se kultna obiteljska kemijska čistionica u Tkalči pretvorila u indijski restoran.
Moj klinac rođen 2007. godine, kao i većina njegovih vršnjaka jako malo zna o gradu u kojem odrasta. Njega, kao i njegove kompiće to naravno sada nešto puno i ne zanima. To im ne zameram, ali imam problem kaj u osnovnoj školi gotovo ništa ne uče o Zagrebu.
Zahvaljujući turistima primjećujem da se i Zagrepčani ponovno vraćaju gradu i istražuju ga. Sve je više dečki i cura koji otkrivaju svoje priče i to me iznimno veseli.
Nadam se da ćete uživati u pričama koje dijelim s vama, javite kak' vam se čine i naravno, najte kaj zameriti.
Vaša Andreja

Dvorišta (9).JPG
 

Srce veliko kak' Sleme

79749837_536161187022276_790373294133791

💙 Sinoć sam se vratila domeka nakon jednog dužeg poslovnog puta. Osvanula je divna, sunčana subota. Gužva je gde god se okreneš i onda čuješ dragi domaći glas koji nekog neupućenog upoznaje sa Zagrebom izgovarajući: "Gospođooo, oprostiteee, ali ovde je red!" Znam da bute odmah počeli jambrati kak više nema reda, ali meni je u tom trenutku srce veliko kak Sleme! Znam da sam fakat stigla doma. Idem na najfiniju kavicu raspredati kak je ovo sve za ponoreti. Najviše volim kad mi vele: "Kak ste vi Zagrepčanci hladni!" Onda znam da su u Zagrebu doživeli nekaj autentično. 💙

 

Hvala na podršci!

Radio Sljeme_Ivana Radaljac.jpg

Prvi se pamte! Tak bumo pripovedali jednog dana! Da sam mogla birati, koji medij bi bio moj prvi odabir gdje ću predstaviti moju priču, to bi upravo bio Radio Sljeme! Hvala gđi. Ivani Radaljac i njenim kolegama na njuhu za dobre zagrebačke priče!

Ivek_Milćec.jpg

Kaj bi ja bez gospona Milčeca! Našeg dragog Iveka koji neumorno radi da se očuva naš kaj i sjećanja na dragi nam Zagreb. Velika je čast i privilegija dobiti podršku od onih koji također neumorno pišu o dragom gradu. Svaka naša kava je oda gradu i nova inspiracija.

Ksenija Krolo Herceb.jpg

Toliko toga želim podijeliti s vama, a onda se malo zabrenzam jer se bojim da vas ne ugušim silnom pričom. Često mi vele: „Čuj, daj nemoj sad previše toga nakrcati jer bumo se zasitili!“ I tak, onda pazim malo po malo. Nakon prvih par objavljenih priča sam bila u frci da jel' bum imala dovoljno tema, a onda je svaka vaša riječ podrške, svako vaše sjećanje samo ubrzavalo ono kaj se po malo krčkalo.